Nastupi Nastupi
26.04.2020 20:30

Damir Imamović Quartet - Singer of Tales

LantarenVenster, Rotterdam Netherlands

Damir Imamović feat. Greg Cohen, Derya Türkan, Ivana Đurić

Tickets € 18
excl. € 1,50 transactiekosten per ticket
www.lantarenvenster.nl

Zanger Damir Imamović uit Sarajevo is een man met een missie. En geen kleintje ook. Zijn ambitie is om de in Bosnië zo gekoesterde sevdah – het Bosnische levenslied vergelijkbaar met de Portugese fado en de Griekse rebetika – te vernieuwen zonder de eeuwenoude wortels ervan te verloochenen of geweld aan te doen.

Dat roept weerstand op, zeker in eigen land. Maar Damir is niet de eerste de beste: telg uit een roemrucht geslacht van sevdahzangers, van wie zijn grootvader Zaim de bekendste was. Maar ook oudtante Đula en Damir’s vader Nedad behoren tot de sevdah ‘Hall of Fame’. Anders dan veel andere eigentijdse sevdahvertolkers richt Damir de blik naar het Oosten: niet alleen naar de Turkse wortels van de traditie, maar ook verder, naar de klassieke zangkunst van Iran en India.

In LantarenVenster presenteert hij zijn nieuwste project Singer of Tales met een geheel nieuw kwartet bestaande uit bassist Greg Cohen (John Zorn, Tom Waits, Ornette Coleman), een van Turkije’s bekendste solisten op de kemenche, Derya Türkan (Kudsi Ergüner, Erkan Oğur) en de virtuoze violiste Ivana Đurić, die tot de meest opvallende instrumentalisten van de eigentijdse sevdah behoort.

Het album is geproduceerd door Joe Boyd (Nick Drake, R.E.M., Fairport Convention) samen met Andrea Goertler en opgenomen door Jerry Boys (Buena Vista Social Club, Ali Farka Touré). Het verschijnt bij Wrasse Records.

“A true revolutionary of the genre!” – sevdalinkas.com

“The king of sevdah music!” – Huffington Post

“…a new take on Balkan blues!” – The Guardian

Bezetting
Damir Imamović – zang
Greg Cohen – bas
Derya Türkan – kemenche
Ivana Đurić – viool

NEWSLETTER