Sevdahlab Sevdahlab
05.03.2020

"Sevdah, umjetnost slobode", multimedijalna izložba


Multimedijalna postavka «Sevdah, umjetnost slobode» prva je izložba posvećena sevdahu kao žanru i predstavlja ga u svim njegovim segmentima: tekstovima, muzici, popularnom životu, fotografijama, razgovorima, činjenicama, ali i željama i nadanjima.


"Od početka mog bavljenja sevdahom pristupio sam cjelokupnom žanru kao pravi štreber i kroz ovih deset godina nakupio sam dosta materijala koje želim da ljudi vide i čuju. Sami snimci, fotografije, novinski članci, plakati i cjelokupan materijal pokazuju da je sevdah kroz svoju historiju bio jako uzbudljiv žanr. Želja mi je da nam ova izložba pomogne da zajedno izmaštamo neki pametniji pristup kulturnoj historiji ovih prostora.", izjavio je Damir tom prilikom. 


«Sevdah, umjetnost slobode» prva je izložba koju je u potpunosti osmislio i pripremio jedan izvođač ove umjetnost. Imamovićeva polazna ideja je predstaviti žanr sevdaha kao umjetnosti u kojoj oni koji je vole pronalaze svoj prostor slobode. U pripremi izložbe učestvovali su: Imrana Kapetanović, Edita Gazibara, Amer Kapetanović, Sandin Međedović i Ahmed Burić.


Vjerujući u to da je došlo vrijeme drugačijeg promišljanja historije i estetike sevdaha, autor Damir Imamović će kroz multimedijalnu izložbu koja će biti otvorena do kraja ove godine, povesti sve posjetitelje putem sevdaha koji će ih zasigurno iznenaditi.


Kroz više od 300 godina dokumentirane historije pjesama koje danas zovemo «sevdalinkama» izrastao je, na individualnom talentu generacija, cijeli jedan žanr umjetnosti. Tradicionalna umjetnost pjesme poistovjetila se u BiH gotovo u potpunosti sa osjećajem od kojeg je posudila ime – sevdahom (tur. «ljubav» i arap. «crna žuč» ili «melanholija»). Zbog toga danas govorimo o poetsko-muzičkom žanru sevdaha čiju historiju bilježimo barem od početka 18. vijeka.

NEWSLETTER