Sevdahlab Sevdahlab
18.01.2021

SINGER OF TALES: Baladne kajde (online radionica)

Najavljujemo: 


SevdahLab: Singer of Tales - baladne kajde (vokalna radionica)


Vrijeme održavanja: 13-21. februar 2021.


Jezik radionice: Bosanski/Srpski/Hrvatski/Crnogorski


Sesije:

7. 2. (nedelja), 12:00 - 13:30 - Uvod u baladne kajde (najavno predavanje putem FB live, otvoreno za javnost, mole se polaznici/e da pogledaju ovo predavanje prije pristupanja radionici)


13. 2. (subota), 12:00 - 15:00 Grupni praktični rad online


14. 2. (nedelja), 12:00 - 15:00 Grupni praktični rad online


20. 2. (subota), 12:00 - 15:00 Grupni praktični rad online 


21. 2. (nedelja), 12:00 - 15:00 Grupni praktični rad online


 


Počevši od 2013., Damir svake godine organizira veliku SevdahLab radionicu u Sarajevu! Ove godine radionica će se održati u februaru, ali u online formatu.


Tema ovog posebnog kursa je umjetnost pričanja priče pjesmama. Glavni fokus radionice će biti posebne kajde (napjevi, melodije) koje tradicionalnom pjevaču/ici omogućavaju pjevanje većih poetskih cjelina (npr. neke od njih duge su i po 130 stihova). Ovaj neizostavan i rijetko proučavan dio te umjetnosti studiraćemo u vezi s tekstom, narativnom tradicijom, izazovima izvođačke prakse i promjenama koje je donijela modernizacija. Poseban akcent će biti na vezama ove tradicije sa savremenim sevdalijskim repertoarom koji često briše naknadno uspostavljene akademske razlike između žanrova balade, romanse, sevdalinke i dr.


Polaznice/i će biti u prilici da nauče neke od najinteresantnijih kajdi iz privatnih i javnih arhiva, kao i poetske cjeline koje se na njih izvode. Pjevaćemo zajedno duge pjesme kao što su "Ogleda se Hasanaginica", "Kad 'no Omer iz Stambola dođe", "Vid'te čuda skoro ne viđoste", "Podigla se Vasva u hajduke", "Kolo igra na Kazanferiji" i druge. Vođeni tim primjerima, izučavaćemo odnos teksta i muzike u praksi, kao i vokalnu tehniku, narativne i improvizacijske modele (i u tekstu i u muzici). Učićemo i o ljudima koji su ovu umjetnost pjevali, prenosili i snimili za etnomuzikološke i druge arhive, ali i o važnim etnomuzikolozima i drugim istraživačima koji su ove kajde bilježili i snimali. Polaznici/e će tokom kursa dobiti materijale u formi: audio snimaka originalnih izvođača, tekstualne predloške pjesama, literaturu za daljnje istraživanje i dr. 


Radionica je planirana za vokaliste/stice, bez instrumentalne pratnje. 


Prijave za učešće na radionici možete poslati do ponedeljka, 8. februara 2020., putem E-maila info@damirimamovic.com. Prijava treba da sadrži osnovne informacije o vama, vašim muzičkim iskustvima i interesu za sevdalijsku muziku.  


Kotizacija za radionicu: 120EUR. Kotizacija za studente: 70EUR (napomena: kotizacija pokriva 12 sati zajedničkog online rada, podijeljenog u četiri sesije od po tri sata). Kotizaciju je potrebno uplatiti do srijede, 10. februara 2021.


Napomena: o kanalu komunikacije (link za pristupu nekom od online meeting servisa putem kojeg će se održavati radionica), naknadno ćemo obavijestiti polaznike/ce.


 


 

NEWSLETTER